Rivalul Uber din America are un plan scump ca să fie mai iubit de lume
Lyft, rivalul Uber din America, se implică într-un program ecologic pentru reducerea emisiilor de carbon. Lyft vrea să crească în ochii clienților și le pune la dispoziție curse cât mai prietenoase cu mediul înconjurător.
Lyft știe că Uber este dorit de numeroși clienți, oriunde în lume, chiar dacă mai are probleme cu autoritățile, așa că nu-i ușor să se mențină un serios competitor în domeniul transportului. De aceea, Lyft se străduiește să facă investiții în protejarea mediului înconjurător, pentru a compensa emisiile de dioxid de carbon. Pare o decizie cam arogantă, dar dacă toate companiile de transport din lume ar face asta, probabil am respira un aer mai curat.
Cofondatorii Lyft, Logan Green și John Zimmer, sunt modești și spun că emisiile de dioxid de carbon ale afacerii lor sunt „neutre”, dar tot vor să investească masiv în programe de protejare și îmbunătățire a mediului înconjurător. De aceea, fac eforturi pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon în „procesul de fabricație auto, programe de energie regenerabilă, proiecte de silvicultură și de captare a emisiilor provenite de la depozitele de deșeuri”.
Gazele cu efect de seră nu sunt principalele responsabile pentru încălzirea globală, dar o accelerează în mod artificial și ne afectează sănătatea și perturbă și scutul de protecție al planetei față de razele ultraviolete. Autoturismele, camioanele, aeronavele comerciale, dar și trenurile, au produs aproape 30% din totalul emisiilor poluante din America în 2015. Cofondatorii Lyft consideră că e de datoria celor care conduc astfel de afaceri să susțină refacerea mediului acolo unde mașinile lor distrug. Și nu este deloc o idee rea, chiar dacă Lyft vrea să câștige mai multă imagine!
Teama asta, devenită aproape un mit al lumii postbelice și postmoderne, s-a amplificat după ce Donald Trump a decis să retragă America, unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei, din Acordul de la Paris care impune niște limite în privința emisiilor de dioxid de carbon ale marilor industrii.
Uneori, poate că ne temem mai mult decât ar trebui de efectele poluării asupra mediului și le neglijăm pe cele care ne afectează direct pe noi. Primii care resimt efectele aerului otrăvit cu tot felul de substanțe toxice suntem chiar noi, oamenii, și de dragul confortului, tindem să le ignorăm.
Lyft își propune, în consecință, să-și înlocuiască într-un viitor apropiat întregul parc auto cu automobile electrice care să nu mai polueze. Dar să nu ne amăgim. Cât timp vom folosi energie electrică din combustibili fosili, chiar și pentru încărcarea bateriilor, undeva, tot vor exista niște emisii masive de dioxid de carbon.